BluePink BluePink
XHost
Gazduire site-uri web nelimitata ca spatiu si trafic lunar la doar 15 eur / an. Inregistrare domenii .ro .com .net .org .info .biz .com.ro .org.ro la preturi preferentiale. Pentru oferta detaliata accesati site-ul BluePink

RASA BRUNA ALPINA (SCHWYZ)

 
 

 


ORIGINE SI FORMARE

            Provine din vechile populatii de taurine din zona muntilor Alpi, din care prin conditii foarte bune de exploatare si selectie riguroasa, a evoluat spre actualul tip de productie mixta.

            Rasa ca atare, apare in jurul anilor 1800, imbunatatirea si ameliorarea ei facindu-se mai ales in ultimii 150 ani.

 

CARACTERIZARE

            Conformatia si constitutia corporala sint armonioase, formatul dreptunghiular (120%), trunchiul larg, cu linia superioara dreapta si orizontala, crupa patrata si musculoasa, iar toracele adinc si lung. Membrele sint scurte, cu articulatii largi si tendoane rezistente, ongloanele (copita) cu cornul dur. Ugerul este voluminos, de forma globuloasa si cu insusiri bune de pretabilitate pentru mulsul mecanic.

            La maturitate, vacile au greutatea cuprinsa intre 550-750 kg, iar taurii intre 950-1250 kg.

            Culoarea este bruna, uniforma, de la nuante inchise la cele deschise,  mai intensa fetele laterale si extremitati, avind o dunga mai deschisa pe linia superioara a trunchiului, iar in jurul botului, un inel alb.

            Temperamentul este moderat vioi, constitutia fiind robusta si comportamentul docil, fiind o rasa de tip morfo-productiv mixt lapte-carne, si se caracterizeaza printr-o precocitate mijlocie:

·        virsta de reproductie: 18-20 luni

·        prima fatare la 28-30 luni

·        lactatie normala: 3.600-4000 litri

·        grasime: 3,87-3,88%

Rasa prezinta trei tipuri care difera prin dezvoltare si masa corporala si totodata, prin productia de lapte, functie de altitudine (de munte,de deal, de ses).

            De exemplu la lactatia a treia:

·        sub 800 m altitudine:  3650 litri (la pasune),  4200 litri

·        800-1200 m altitudine:  3450 litri

·        1200-1600 m altitudine:  3.390 litri

Productia maxima se realizeaza in lactatia a 4 a (FAO)

 

ALTE CARACTERISTICI:

Vitelul la fatare are 35 kg la femele si 45 kg la mascul.

Spor mediu zilnic - 0.8 - 0,9 kg;

Tineretul mascul la ingrasat:

-         350 kg/12 luni

-         450 kg/15 luni

-         580 kg/2 ani

Randament la sacrificare functie de sex si gradul de ingrasare 54-58%, la vaci intre 3-8 ani  52%, raport carne-oase 4,5

 

DIRECTII DE AMELIORARE

            Rasa este supusa unui sistem de continua imbunatatire, principalele obiective in selectie fiind sporirea productiei cantitative de lapte la peste 5000 litri si peste 4% grasime, cresterea precocitatii rasei si imbunatatirea insusirilor favorabile productiei de carne, unele tari obtinind in prezent deja doua linii diferite carne si lapte.

 

PERSPECTIVE

            Rasa Bruna Schwyz se creste in rasa curata, ocupind in continuare o insemnata pondere in efectivul de taurine in tara de origine, reprezentind totodata principala cale care va contribui la imbunatatirea raselor Brune in intreaga lume, aria de raspindire pe glob, mentinindu-se pe viitor, cu perspective chiar de extindere.

            In cadrul selectiei rasei Bruna, la noi in tara se foloseste metoda Incrucisarii de Infuzie, aceasta metoda constind in “imigratia” de gene de la rasele din aceeasi grupa (suprarasa), urmarind anumiti indici de imbunatatire a diferitelor caractere morfo-productive. Urmarind in special cresterea productiei de lapte, se practica aceasta metoda astfel:

infuzie cu Bruna americana pentru imbunatatirea caracterelor organoleptice si productive a laptelui.

Infuzie cu Bruna elvetiana pentru imbunatatirea masivitatii si a cresterii productiei de carne.

Infuzie cu Bruna de Austria pentru cresterea calitativa si cantitativa a productiei de lapte si insusiri ale ugerului, de asemeni si pentru imbunatatirea productiei de carne.

 

CLASIFICAREA RESELOR DE TAURINE EXISTENTE IN PREZENT LA NOI IN TARA

 

RASE NEAMELIORATE :   Sura de Stepa, Vaca de Munte.

RASE MIXTE BALTATE CU GALBEN: Simmental, Baltata Romaneasca, Baltata Austriaca, Baltata Germana.

RASE MIXTE BRUNE :  Schwyz (Alpina), Bruna de Maramures, Bruna de Austrira, Bruna Germana, Bruna Americana

RASE HOLSTEIN-FRIZA:  Friza Olandeza, Friza Daneza, Friza Englezeasca, Holstein, Friza cu Rosu, Rasa Pinzgau si Vaca de Dorna.

RASE ROSII si RASA JERSEY :  Rosii Dobrogene,  Rosia de Stepa, Angler, Rosie Daneza

 
Specializate carne  Hereford: Aberdeen Angus, Charalaise, Santa Gertuda, Red Poll.