BluePink BluePink
XHost
Oferim servicii de instalare, configurare si monitorizare servere linux (router, firewall, dns, web, email, baze de date, aplicatii, server de backup, domain controller, share de retea) de la 50 eur / instalare. Pentru detalii accesati site-ul BluePink.

INSAMINTAREA ARTIFICIALA

 
 


Insamintarea artificiala, este o tehnica prin care materialul seminal este introdus in mod artificial in corpul uterin al femelei in momentul aparitiei caldurilor, in incercarea de a obtine gestatia.

 

Insamintarea artificiala inlatura contactul sexual dintre mascul si femela, sperma fiind recoltata de la un reproducator mascul, de obicei cu caracteristici genetice superioare si depusa in organele genitale ale unei femele aflate in calduri, cu ajutorul unui instrumentar adecvat.

 

AVANTAJELE INSAMINTARII ARTIFICIALE:

 

1.      Facilitarea si accelerarea progresului genetic in efectivele de animale.

Prin aplicarea insamintarilor artificiale este posibilă folosirea celor mai valorosi reproducatori masculi, testati dupa descendenta si cu insusiri morfo-productive deosebite, care intensifica progresul genetic-ameliorativ al efectivelor intr-un timp scurt.

 

2.      Realizarea evaluarii si monitorizarii materialului seminal.

Colectarea spermei inaintea efectuarii I.A. permite evaluarea acesteia. Aceasta, asociata cu eveluarile de rutina, permite determinarea rapida a problemelor de sanatate si luarea imediata de masuri de remediere.

 

3.      Inlaturarea problemelor de sanatate care ar putea aparea la vaci ca urmare a montei naturale .

 

4.      Permite montarea femelelor cu un puternic raspuns imunologic post-coital.

Aceste femele vor beneficia de monta cu cantitati mai mici de sperma decit la o ejaculare normala.

 

5.      Permite montarea femelelor care sufera de forme severe de endometrita post-coitala.

Urmare a montei naturale, unele femele pot face endometrita, care este o inflamatie severa ce poate compromite capacitatea uterului de a duce gestatia. Prin I.A. acest neajuns este indepartat complet.

 

6.      Indepartarea restrictiilor de ordin geographic.

Unul dintre principalele avantaje economice ale Insamintarii Artificiale e ca permite montarea animalelor care se afla in zone izolate din punct de vedere geografic, fara a fi necesar transportul animalelor. Sperma este congelata si transportata oriunde este nevoie, aceasta contribuind la distribuirea pe cale larga a unor caractere genetice superioare, avind drept rezultat progresul genetic.

 

7.      Permite depozitarea spermei pentru eternitate, creindu-se astfel banci de gene de la exemplare valoroase, care poate fi folosita mult timp dupa moartea acestora.  

 

8.      Cresterea numarului de femele care pot fi montate de catre un singur mascul.

Astfel, un taur valoros poate avea pe durata vietii intre 100.000 si  200.000 produsi.

 

9.      Ajuta la conservarea raselor rare.

Colectarea si stocarea de sperma de la rase rare, poate fi folosita pentru garantarea perpetuarii acestora. Folosita cu grija, sperma de la astfel de rase, poate fi reintrodusa mai tirziu pentru a largi unificarea genetica in cadrul unei populatii restrinse.

 

10.  Permite executarea insamintarii la termen fix pentru a reduce stresul animalului produs prin controalele repetate la fiecare ciclu de calduri si costurile de manopera.

Aceasta se face prin sincronizarea caldurilor la animale si prin determinarea momentului ovulatiei si implicit al momentului optim pentru insamintare.

 

11.  Permite femelelor sa fie montate chiar daca sunt izolate de tauri din motive de sanatate si nu poate avea loc contactul direct.

 

12.  Ajutor in controlul bolilor.

Folosirea A.I. poate ajuta la controlul bolilor, deoarece sperma este testata inaintea insamintarii. Adaosul de antibiotice la sperma, reduce de asemenea riscul de transmitere de boli venerice bacteriene, in comparatie cu monta naturala.

 

13.  Reducerea riscului la ranire ca urmare contactului direct.

Evitarea contactului direct dintre vaca si taur elimina riscul ranirii de contact. Aceasta este in special in avantajul proprietarilor de animale, deoarece ranirea poate duce in cel mai bun caz la suspensarea temporara a activitatii de reproductie, sau in  cel mai rau caz la traume psihice si psihologice, chiar la infertilitate.

 

14.  Permite utilizarea de tauri raniti care nu ar putea fi folositi pentru monta naturala.

Insamintarea Artificiala ii prelungeste activitatea de reproductie.

 

15.  Incurajarea examinarii de rutina a tractului reproductiv al vacilor.

In mod inevitabil, inaintea insamintarii, vaca va fi examinata din punct de vedere ginecologic pentru a stabili daca este apta pentru A.I. Ca urmare, se identifica problemele de sanatate care au fost neglijate pina atunci sau se diagnosticheaza precoce alte boli, aceasta facilitind un tratament mai rapid si mai eficace.

 

16.  Extinderea perioadei de reproductie

Sperma poate fi colectata si inghetata in afara perioadei de reproductie pentru a fi utilizata in perioada optima. In esenta, aceasta permite ca perioada de reproductie sa fie extinsa si sa creasca cantitatea totala de sperma disponibila.

 

In CONCLUZIE, prin folosirea unui numar redus de reproducatori in centre specializate de reproductie, cu sperma carora pot sa fie insamintate un numar mare de femele se realizeaza economii insemnate de forta de munca, de furaje, de adaposturi, putind fi intretinuti in conditii foarte bune reproducatorii de mare valoare genetica.

Derularea diferitelor etape ale insamintarilor artificiale majoreaza substantial aportul factorului uman la procesul reproducerii, fapt care face necesara intocmirea si pastrarea unor evidente complete reducind prin aceasta pericolul transmiterii prin mostenire a unor boli genetice.

Insamintarile artificiale au inregistrat o larga raspandire intr-o perioada de timp relativ scurta datorita avantajelor mari pe care le prezinta in ameliorarea animalelor. Astfel, Danemarca, Japonia si Israelul utilizeaza, practic, numai insamintarea artificiala la taurinele pentru lapte si la suine.  Metoda are extindere mare în SUA, tarile din Europa si Asia. Importanta insamintarilor artificiale se manifesta sub diferite aspecte: zootehnic, economic, sanitar-veterinar si stiintific..