BluePink XHost |
Servere virtuale de la 20 eur / luna. Servere dedicate de la 100 eur / luna - servicii de administrare si monitorizare incluse. Colocare servere si echipamente de la 75 eur / luna. Pentru detalii accesati site-ul BluePink. |
In conditiile economiei de piata, este necesara o noua abordare a modului de crestere si intretinere a taurinelor. Ca urmare a desfiintarii marilor complexe pentru cresterea vacilor de lapte, ponderea principala in cresterea taurinelor revine micilor fermieri cu efective mici (5-20 capete).
Pentru eficientizarea cresterii taurinelor, se impune o popularizare in rindul micilor fermieri a unor tehnologii de crestere moderna, dar destul de simpla.
Calea cea mai sigura, rapida si eficienta de sporire, imbunatatire si eficientizare a productiei de lapte, o constituie alimentatia rationala a animalelor din rase de vaci cu valoare genetica ridicata.
Alimentatia taurinelor
are o arhitectura specifica bazindu-se pe producerea unor furaje de
calitate superioara si in cantitati suficiente care sa asigure ratii
echilibrate ce vor satisface cerintele zilnice ale animalului.
Un rol important
il constituie asigurarea conditiilor de adapost si supravegherea periodica din
punct de vedere sanitar-veterinar.
Alimentatia
rationala poate asigura o crestere a nivelului de productie anual cu 30-40%,
imbunatatirea calitatii laptelui si produselor lactate si evitarea risipei,
toate asigurind un randament maximal al exploatatiei pentru lapte.
Furajarea
si ingrijirea vacilor inainte de insamintare, in timpul gestatiei si dupa
fatare sint factori esentiali pentru obtinerea unui vitel nou-nascut sanatos,
obtinerea unei productii de lapte mari si usurinta in ceea ce priveste
urmatoarea monta. De asemeni, trebuie respectata cu strictete perioada
repausului mamar, timp necesar revenirii uterului la dimensiunile normale,
astfel lactatia sa fie in jur de 305 zile.
In
furajarea bovinelor, intilnim citeva etape care trebuiesc strict evidentiate si
urmarite in ceea ce priveste furajarea, astfel:
1. Hranirea vacilor in perioada de repaus mamar
2. Hranirea vacilor dupa fatare
3. Hranirea vacilor in functie de productia de lapte
4. Hranirea tineretului taurin pe categorii de virsta
:
-
0-3 luni
-
3-6 luni
-
6-12 luni
-
12-18 luni
-
peste 18 luni (juninci)
1.
Hranirea vacilor in perioada de repaus mamar
Perioada de
repaus mamar este absolut necesara si chiar cruciala pentru vacile de lapte,
fiindu-i caracteristice urmatoarele:
·
vitelul realizeaza o crestere ce reprezinta ¾ din greutatea corporala
la nastere
·
vacile isi intensifica metabolismul, continuarea depunerii rezervelor
corporale in saptamina a 8-a inainte de fatare
·
apetitul scade, devenind cel mai redus
·
vacile manifesta activitati comportamentale specifice pregatirii pentru
fatare si inceputul lactatiei
·
furajele trebuie sa aiba un continut mai mic de calciu deoarece in
aceasta perioada se definitiveaza osatura vitelului, iar prin depuneri masive
de calciu, acesta creste in volum, rezultind probleme la fatare.
Cu
aproape doua luni inainte de fatare, vaca trebuie lasata din muls (intarcata)
pentru a-si reface rezervele din organism si pentru ca fatul (vitelul) sa se
dezvolte normal. In tot acest timp, gospodarul are grija ca furajarea sa fie
bine echilibrata, mai bogata in finuri si mai saraca in nutreturi concentrate
si se elimina total din ratie nutreturile suculente acide (porumb siloz,
borhot, etc.)
Furajele
trebuie sa fie de calitate, fara mucegaiuri, ne-inghetate sau cu pamint pe ele,
iar apa sa aiba temperatura normala (
din put, fintina), nu rece sau cu gheata.
Furajele se administreaza in 2-3 tainuri, la
distante de 6-7 ore intre ele, tainul de seara fiind in cantitate mai mare, in
special grosiere sau fin.
2. Hranirea vacilor dupa fatare
Dupa
fatare, organismul vacii trece prin transformari importante: scade in greutate,
are loc o deshidratare puternica si o modificare a metabolismului in vederea
producerii unor cantitati mari de lapte.
Pentru
eliminarea deshidratarii datorita fatarii si a laptelui produs, se impune ca
timp de 2-3 zile, vaca sa primeasca zilnic cite o galeata cu suspensie de tarita de griu in apa calda, la
care se adauga 30-50 grame sare (o lingura). In aceasta perioada de refacere
care dureaza aprox. 40 de zile si in cea imediat urmatoare, este necesara o
furajare de virf in care se administreaza furaje suculente, completate cu fin
si concentrate care stimuleaza productia de lapte.
3. Hranirea vacilor in functie
de productia de lapte
Un aspect
deosebit de important si mai putin respectat, este acela legat de stabilirea
cantitatii de concentrate pe care fiecare animal il primeste functie de
productia zilnica de lapte. Pentru obtinerea unui litru de lapte, in medie, se
administreaza aproximativ 350-400 g concentrate de buna calitate .
Imediat dupa fatare, vaca va primi zilnic o
cantitate de concentrate mai mare decit cantitatea de lapte obtinuta prin muls (ex. la o mulsoare
zilnica de 10 litri lapte pentru care
in mod normal se administreaza aproximativ 4 kg concentrate acesta va primi 7-8 kg conc. In acest fel
cantitatea de lapte zilnic va creste pina cind se va obtine un maxim ce nu mai
este influentat de furajare celelalte componente zilnice din hrana fiind
oarecum la discretie..In acest moment se va scadea ratia de concentrate pina cind se va mulge o canitate mai mica de
lapte.
Crescind
din nou ratia de concetrate pina la revenirea laptelui la cantitatea maxima am
stabilit ratia finala la un randament ideal de valorificare al furajelor , fara
pierderi.
4. Hranirea tineretului taurin pe categorii de virsta
Ø Cat. 0-3 luni
Alimentatia
de baza este constituita din laptele matern, respectindu-se cu strictete
perioada colostrala si cel putin 25 zile perioada de alaptare cu lapte integral,
intarcarea producindu-se in general la 30 - 35 de zile. Pentru categoria de la
0 la 3 luni, furajarea se completeaza
cu concentrate care au un continut de proteina ridicat (ratie
TIPI),consumindu-se in medie 55-60 kg. Concentratul va fi administrat la
discretie si va fi completat cu finuri de foarte buna calitate.
Ø Cat. 3-6 luni
In
aceasta perioada furajul de baza este constituit din concentrate de tip.II, ele
reprezentind principala sursa de furajare, consumindu-se aproximativ 150 kg
/perioada. Finurile se dau in continuare la discretie.
Ø Cat. 6-12 luni,
12-18 luni
In
aceasta perioada se administreaza concentratul tip III, in medie de 2 –2,5
kg/zi, iar finul se da pe baza de ratii (2 kg/zi) introducindu-se in acelasi
timp in ratie si suculentele.
Ø Cat.
peste
18 luni cind vitica a fost montata, se administreaza concentrate
de tip III in medie de 2 kg/zi, in rest, alimentatia este ca la vacile
gestante.
II. PRINCIPALELE
NUTRETURI UTILIZATE IN HRANA TAURINELOR
Pot fi
impartite in urmatoarele grupe:
Ø
Nutreturi
fibroase( finuri, coceni, paie, etc)
Ø
Nutreturi
concentrate (cereale, sroturi, reziduuri de la industria de morarit)
Ø
Nutreturi
suculente (silozuri, radacinoase, bostanoase si borhoturi)
Ø
Aditivi furajeri
(premix-uri, zoofort-uri)
Ø
Nutreturi
fibroase
Finurile care se utilizeaza
in hrana taurinelor sint:
-
fin de leguminoase (lucerna, trifoi, sparceta)
-
finul de graminee (fin din livezi, pajisti
cultivate)
-
fin de borceag ( amestec de paioase + mazare sau
mazariche)
-
finuri naturale ( de lunca, deal, munte)
-
fin de otava (obtinut dupa cosirea pajistilor)
Cantitatile
de fin recomandate la taurine sint intre 2 si 10 kg in functie de categoriile
de virsta si de starea fiziologica a animalului. Finurile se administreaza ca
atare sau macinate (cele de leguminoase) 2-3 tainuri/zi.
Grosiere
aceste nutreturi se caracterizeaza printr-un continut ridicat in substanta
uscata, valoare nutritiva redusa, precum si o digestibilitate mica.
Digestibilitatea poate sa creasca prin diferite metode si procedee de preparare
(saramurare, murare, amestec cu melasa, borhoturi, uree, etc). Grosierele se
administreaza la animalele adulte, cantitatile variind intre 3-5 kg paie si
vrej de leguminoase si 8-10 kg coceni de porumb.
Ø
Nutreturi
concentrate
Porumbul este
cereala care intra in proportia cea mai mare in hrana animalelor, avind un
continut ridicat in amidon si grasime (4-5%) si scazut in celuloza,
digestibilitate ridicata si o mare valoare energetica, continind 8-10%
proteina, iar dintre vitamine se remarca vitamina E si provitamina A. In hrana
animalelor, porumbul se adiministreaza sub forma de uruiala, in amestecuri
fiind o componemta de baza in producerea nutreturilor combinate, unde participa
in urmatoarele proportii:
-
40-60% la vacile gestante si lactante
-
30-40% la tineretul pentru reproductie
-
65-85% la animalele pentru ingrasat
Porumbul
se administreaza sub diferite forme:
- boabe macinate pentru virsta 0-6 luni;
- porumb stiulete macinat cu totul pentru virsta
6-18 luni si peste;
- porumb siloz: recoltarea porumbului se
recomanda sa se efectueze cind planta se gaseste in perioada de vegetatie
lapte-ceara. Pentru ridicarea continutului de proteina, se poate insiloza
porumbul in amestec cu leguminoase, de ex: 75-80% si 20-25% mazare sau soia. De
asemeni, o alta posibilitate de a ridica continutul de proteina a porumbului
insilozat este de a adauga uree sintetica si sulfat de amoniu (0,72 kg
uree+0,28 kg sulfat de amoniu la 200 l apa necesara pentru 100 kg masa porumb
insilozat). Acestia se toaca, se depoziteaza pe platforme de beton , dupa care
se preseaza pentru eliminarea aerului in vederea obtinerii unei fermentatii de
calitate;
- cocenii de porumb administrati fara nici o
pregatire in hrana animalelor sint consumati
numai in procent de 50-70%.
Pentru a
le mari procentul de utilizare, cocenii se toaca la sisca, putind administrati
ca
atare sau in amestec cu borhoturi.
In regim
gospodaresc, se poate realiza un amestecde nutret murat, astfel: o cutie din
lemn placata cu tabla zincata, cu dimensiunile de 1m/1m/1,5m, se umple cu aproximativ:
¨ 100
kg strujeni tocati (sisca);
¨ 30
litri apa in care se dizolva 600 g sare (2% sare);
¨ daca
este posibil, 600 g melasa care va imbunatati valoarea nutritiva a furajului.
Acest
amestec se preseaza bine, urmarindu-se o fermentatie de tip lactic (miros
placut de fermentat, imbietor), evitindu-se fermentatia de tip butilic care
apare in urma insuficientei tasari (miros intepator, respingator). Dupa 2-3
zile de fermentatie se poate administra la animale, ca valoare nutritiva acesta
inlocuind porumbul siloz.
In ratia
zilnica se recomanda urmatoarele cantitati de nutret murat sau porumb siloz:
¨ pentru
vacile in lactatie 20-30 kg (rezultate bune se obtin cind 1/3 din cantitate de
nutret suculent este reprezentat de sfecla furajera si cind pentru 5kg nutret
murat se administreaza 1 kg fin).
¨ la
taurinele adulte la ingrasat se administreaza 30-40 kg/zi, iar la tineret, dupa
virsta de 12 luni, 10-20 kg (functie de virsta si greutate).
Orzul si ovazul sint
consumate cu placere de catre animale, imbunatatind ratia cu
extracte azotate, proteina bruta, grasime si
aminoacizi esentiali. Continutul in proteina digestiva este mare la aceste
graminee, folosindu-se in hrana animalelor in proportie de 40-50% ovazul in
concentrate si orzul in hrana vacilor de lapte in proportie de 30-35% din
amestecul de concentrat, acesta din urma avind un efect pozitiv asupra
cantitatii si in special asupra calitatii laptelui.
Taritele de griu sint
formate din invelisuri bogate in celuloza si germenii bogati in
amidon, proteine, saruri minerale (mai ales fosfor),
in schimb sarace in calciu. La hrana animalelor, taritele se folosesc in
procent de 10-25% din amestecul de concentrat.
Srotul de
floarea soarelui , datorita
continutului ridicat de proteina, este una dintre
compunentele de baza la realizarea nutreturilor
concentrate in hrana vacilor de lapte a tineretului si a reproducatorilor,
folosindu-se intr-un procent de 10-25% din totalul acestor concentrate.
Soia
se situeaza printre leguminoasele cu cele mai mari cantitati de proteina(32-34%)
si cel
mai ridicat continut in lipide (17-20%), substantele
nutritive fiind usor digestibile, iar proteina este considerata cu o valoare
biologica foarte valoroasa, situindu-se pe primul loc intre concentratele
proteice de origine vegetala. Se foloseste in alimentatia animalelor numai dupa
un tratament termic (prajire sau fierbere), sub forma de faina.
Ø
Nutreturi
suculente
Nutreturi insilozate (porumb, borceag, leguminoase )
Melasa contine
20% apa, 9% proteine, 60% extractive azotate, fiind bogata in potasiu,
zinc, fier, mangan, cupru, cobalt, aceste insusiri
dind melasei calitati de suport pentru utilizarea azotului neproteic. Melasa se
foloseste diluata in proprotie de 2%.
Radacinoase (
sfecla furajera, gulii furajere, morcov furajer)
Borhoturile (de
griu, de porumb, de cartofi, de bere) contin
pina la 95% apa,
grasimi, substante azotate, aminoacizi. Se
administreaza pina la 30 kg/zi la vacile de lapte.
Bostanoasele
(bostanul furajer, pepene verde furajer) sint fructe suculente care contin
90-94% apa, proteina gasindu-se in cantitati f. mici si pot fi administrate mai
ales in hrana vacilor de lapte in cantitati de 10-15 kg/zi sub forma tocata sau
in amestec cu strujeni tocati pentru silozul murat.
Ø
Aditivi
furajeri:
¨ Substante aditionale de origine minerala
Clorura de sodiu
(sarea de bucatarie) macinata, in proportie de pina la 1% din cantitatea de concentrate, aprox. 25-50
g/zi in hrana si sub forma de bulgari in iesle pentru lins.
Creta furajera
cu un continut de calciu de aprox. 39%, se administreaza sub forma macinata in
proportie de pina la 2% din cantitatea de concentrate, aprox.50-80 g/zi in
hrana.
Fosfati furajeri
– sub forma de - fosfat monocalcic 15,9% fosfor, 24% calciu
-
fosfat dicalcic 18,1% fosfor si 23,29% calciu
-
fosfat tricalcic 19,97% fosfor si 38,76% calciu
Ex:
fosfatul monocalcic 1 g fosfor este asigurat de 6,3g fosfat monocalcic
Faina de oase
– provine din macinarea oaselor degresate si si degelatinate si contine 28-35%
calciu, 14-15% fosfor sub forma de fosfat dicalcic
¨
Substante aditionale de uz furajer
Cunoscute
sub denumirea de premix-uri, zooforte-uri, contin: antibiotice,
hormoni, proteine iodate, enzime, drojdii furajere, etc, care desi in cantitati
mici, max.1%, sint deosebit de benefice pentru cresterea si dezvoltarea animalelor,
obtineri de productii ridicate de lapte.
III. RATII FURAJERE
STRUCTURA NUTRETULUI COMBINAT PENTRU VITEI (%)
NUTRET |
RETETA TIP I 0-3 LUNI |
RETETA TIP II 3 –6 LUNI |
Faina de porumb |
42 |
58 |
Faina de ovaz |
5 |
- |
Tarite de griu |
- |
10 |
Faina de lucerna deshidratata |
12 |
12 |
Sroturi de floarea soarelui |
16 |
16 |
Sroturi de soia |
16 |
- |
Drojdie furajera |
3 |
- |
Zahar |
3 |
- |
Calciu |
1 |
1 |
Faina de oase |
0,5 |
- |
Supliment mineral |
- |
1 |
Zoofort T1 |
1 |
- |
Zoofort T2 |
- |
1 |
Sare |
0,5 |
1 |
Total |
100 |
100 |
U.N./KG E.n. kcal/kg P.B., % P.d.g/kg Celuloza |
1,01 1694,88 21 169,17 12,35 |
0,982 1663,96 14 111,66 11,25 |
Preluata din lucrarea “Alimentatia animalelor
domestice”, O.Popa, M. Milos, El.Bunicelu, Editura Didactica si Pedagogica, ed.
1980.
6 – 18 LUNI (concentrat tip III)
Porumb stiulete macinat intreg 50 kg
Tarite griu 15
kg
Floarea soarelui (srot) 10 kg
Orz sau ovaz 22kg
Calciu (creta furajera) 1 kg
Sare 1 kg
Premix-uri (zoofort) 1 kg
Total: 100
kg/ 2-3 kg pe zi
RETETE DE CONCENTRATE PENTRU VACI CU LAPTE
Varianta 1
Tarite de griu 55
kg
Calciu (creta furajera) 1 kg
Premix (Zoofort) 1 kg
Porumb stiulete macinat cu
totul 30 kg
Tarite de griu 50
kg
Orz sau ovaz 17
kg
Calciu (creta furajera) 1 kg
Sare 1 kg
Premix (Zoofort) 1 kg
Ratii alimentare pentru vitei intre 0-18 luni
|
0 – 3 luni |
3 – 6 luni |
6 – 12 luni |
12 – 18 luni |
|
Reteta tip I |
Reteta tip II |
Reteta tip III |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Concentrate |
La discretie |
Nutret de crestere 1,5-2kg/zi |
Nutret de crestere 1,5-2kg/zi |
|
Fin |
La discretie |
La discretie |
2 –3 kg/zi |
3 –4 kg/zi |
Suculente (radacinoase) |
- |
- |
3-5 kg/zi |
5-10 kg/zi |
Nutret verde vara |
- |
- |
12 – 25 kg/zi |
25 – 30 kg/zi |
Nutret murat iarna |
- |
- |
5 – 10 kg/zi |
15 – 20 kg/zi |
RATII ZILNICE FURAJERE ORIENTATIVE PENTRU O VACA CU O PRODUCTIE MEDIE DE 10 LITRI LAPTE PE ZI
TIPUL DE FURAJ |
ZONA DE CIMPIE |
ZONA DE DEAL-MUNTE |
||
Primavara- toamna |
Toamna- iarna |
Primavara- toamna |
Toamna- iarna |
|
FIN – LUCERNA |
2 – 3
kg |
5-8 kg |
- |
|
FIN NATURAL |
- |
|
2 – 3
kg |
8-10 kg |
STRUJENI PORUMB |
- |
3
kg (1 snop) |
- |
3 kg (
1 snop) |
PORUMB SILOZ |
- |
10 kg |
- |
10-15
kg |
SUCULENTE
(radacinoase, bostanoase, borhoturi) |
- |
15-20
kg |
- |
5-8 kg |
CONCENTRATE
( in 2 tainuri) |
3 kg |
3 kg |
3 kg |
3 kg |
MASA
VERDE |
35-40
kg |
|
35-40
kg |
|
Modificarea structurii ratiei odata cu avansarea in lactatie
IV. TEHNICA ADAPARII
TAURINELOR
In
cresterea taurinelor, aprovizionarea cu apa, trebuie considerata ca un element
tehnologic esential de asigurat la timp si in conditii de calitate. Trebuie sa
se foloseasca apa potabila care corespunde cerintelor organismului, sa
satisfaca nevoia de apa si sa nu prejudicieze sanatatea si productia
animalului.
Cantitatea
zilnica de apa variaza in mare masura in functie de sezon, de starea
fiziologica si de nivelul performantelor (mai mare la vacile in lactatie si mai
mic la cele in repaus mamar si la cele cu productii mai scazute). In general,
consumul mediu de apa/cap de vaca este de 45-60 litri/zi.
Adaparea se poate realiza direct din surse naturale potabile (riuri,fintini) si din surse subterane prin forare, cu ajutorul adapatorilor automate cu clapeta sau nivel constant.
Frecventa
adaparii in cazul distribuirii nemecanizate a apei (adaparea la galeata) este
de 2-4 ori/zi la temperatura de 10-12 grade.
Adaparea automata asigura consumul de apa la
discretie, stimulind cu 20% in plus productia de lapte fata de administrarea
manuala.
V. ADAPOSTURI –
CONDITII DE CAZARE SI DE MICROCLIMAT
Adaposturile
pentru cresterea bovinelor trebuie sa asigure un microclimat corespunzator in
ceea ce priveste constructia in sine care trebuie sa fie facuta din materiale
termoizolante (caramida, boltari, lemn) cu cai de acces pentru administrarea
furajelor si evacuarea dejectiilor, canale de scurgere a purinului si spatiu de
odihna pavat cu caramida moale sau scindura din lemn de esenta moale.
Luminozitatea
adaposturilor trebuie sa fie asigurata prin geamuri cu deschidere verticala cu
suprafata de 1/20 din suprafata totala a adapostului.
Sistemul
de intretinere a vacilor in adaposturi este cel legat care urmareste sa asigure
fiecarei vaci spatiul optim pentru odihna si igiena, precum si posibilitatea
unei hraniri si mulgeri cit mai corespunzatoare. Limitele optime ale standului
pentru vaca de lapte sint: 1,80m lungime, 0,8 m latime, latimea ieslei 0,50 m,
cu adincimea de 0,20-0,30 m.
Asternutul
se schimba zilnic, mentinindu-se uscat pentru a nu se depune balega, in special
la spatele vacii (uger si alte portiuni apropiate) si a se evita infectiile.
De
asemeni, grajdul trebuie sa fie aerisit zilnic, sa fie prevazut cu rasuflatori
sau cu geamuri mici, care sa asigure un circuit constant si uniform al aerului
in tot grajdul. Un grajd cu microclimat corespunzator in ceea ce priveste
temperatura, ventilatia aerului si umiditate, trebuie sa prezinte la intrare in
acesta un miros de asternut proaspat (paie, pleava , rumegus) sau miros de fin,
sa nu prezinte miros de dejectii sau una dintre cele trei noxe (gaze) ce apar
in grajd: bioxid de carbon, hidrogen sulfurat, amoniac.
VI. ERORILE DE ALIMENTATIE SI CONSECINTELE LOR
Erorile
de alimentatie determina afectiuni metabolice si functionale. Acestea se
inregistreaza cu precadere in perioada de repaus mamar, cit si in perioada de
inceput de lactatie. Pe ansamblu,
erorile alimentare provoaca nu numai stare de boala, determinind si scaderea
productiei de lapte.
Carentele
si dezechilibrele nutritionale produc o serie de tulburari cum ar fi: cetoza
(acetomenia) care apare la inceputul lactatiei si sfirsitul gestatiei si se
datoreaza cantitatilor prea mari de suculente in ratie si cantitate mica de
fibroase. Se manifesta prin scaderea semnificativa a productiei de lapte si
apetit capricios, animalul degaja un miros pronuntat de acid butiric (fructe
fermentate).
Alcaloza
ruminala apare in momentul dezechilibrului ratiei, cind aceasta contine prea
multa creta furajera sau faina de oase. Aceasta se depune in rumen, ducind la
perturbarea miscarilor intestinale pina la disparitia acestora. Animalul
prezinta asa numita “febra a laptelui” care se intilneste la vacile cu
productii mari de lapte aflate la 3 –a sau a 4-a lactatie. Aceasta survine in
prima sau a doua zi dupa fratare si evolueaza cu pareze temporare, glanda
mamara se modifica fiind mult marita si fierbinte.
Tetania
de iarba apare la vacile cu productie mare de lapte datorita continutului mare
de potasiu si substante azotate din iarba si continutului redus de magneziu.
Este o boala de adaptare si pentru a fi prevenita, trebuie facuta o trecere
traptata de la regim de hrana uscata la pasune, care trebuie facuta in mimimum
8 zile, cind pasunatul nu trebuie sa depaseasca 1-2 ore/zi.
Carentele
alimentare prelungite duc la modificari metabolice importante ale proteinelor,
lipidelor si in dinamica hormonala, ducind in cele din urma la sindrom de
infecunditate si sterilitate, boli ale oaselor.
Toate
aceste tulburari nutritionale pot fi prevenite prin adoptarea unei strategii
rationale in hranirea bovinelor, respectiv respectarea cerintelor nutritionale
in functie de starea fiziologica a animalului, de anotimp (furajele de sezon),
virsta animalului si zona geografica.
VII. ACTIUNI SANITAR-VETERINAR OBLIGATORII CE TREBUIE SA SE
EXECUTE LA TAURINE
Din punct
de vedere sanitar-veterniar, animalele trebuiesc tratate de-a lungul unui an
calendaristic in vederea prevenirii unor boli infectioase si parazitare,
astfel:
¨ Dehelmintizarile
(tratamentele impotriva viermilor de diferite categorii, intestinali, pulmonari,
hapatici, renali, sangvini, etc) trebuie sa se execute in cadrul campaniilor de
primavara, odata cu iesirea animalelor la pasunat sau trecerea celor din
stabulatie permananta la alimantatia cu masa verde si in campanie de toamna
cind animalele intra la grajd. In zonele cu terenuri umede, mlastionase, cu o
vegetatie de tip luxuriant (in care se dezvolta melcul gazda intermediara
pentru Fasciolla Hepatica – numit si
galbeaza) este recomandat sa se repete tratamentul antiparazitar inca o data in
mijlocul verii, in perioada 15 iunie – 15 iulie.
¨ Vaccinarile profilactice
se executa in campaniile de primavara de catre medicii veterinari ai
circumscriptiilor sanitar-veterinare teritoriale, moment in care se preleveaza
probe pentru analize de laborator in vederea depistarii diferitelor boli.
¨ In mod obligatoriu,
din punct de vedere profilactic, trebuie efectuat
trimestrial operatii de dezinfectie, dezinsectie si deratizare a grajdurilor si
anexelor acestora. Daca gospodarul nu are suficient timp sau materiale necesare,
se pot face acestea cel putin de doua ori pe an, prin varuire, spalare cu apa
de var, dupa o curatire mecanica minutioasa, stropirea pardoselilor, peretilor
si tavanului cu diferite substante decontaminante, care se gasesc la tpate
punctele sanitar-veterinare si sint la un pret mic (cloramina, decontaminol).
De asemeni, se pot folosi insecticide care se pun in amestec sau in solutii
simple folosite la fel ca substantele decontaminante, prin pulverizare. Acestea
din urma, pot fi folosite si pentru imbaiere sau pulverizarea animalelor pentru
combaterea parazitiilor externi (purici, capuse, riie, paduchi, etc.).
O atentie
deosebita trebuie acordata rozatoarelor (soareci, sobolani, dihori) care
trebuiesc inlaturati prin folosirea momelilor otravitoare sau a capcanelor,
fiind cunoscut faptul ca acestia pot difuza o gama variata de boli infectioase
si parazitare.
Viteii
beneficiaza si ei de o seria de tratamente sanitar-veterinare, astfel:
¨ Imediat
dupa intarcare - tratament antiparazitar intern. Acesta se
repeta din 3 in 3 luni pina la virsta de 1 an cind intra in schema generala ca
pentru adulte (primavara si toamna).
¨ Vaccinarile profilactice
care se executa in campanii primavara-toamna, cei fatati iarna-primavara se
vaccineaza in campania de primavara, cei fatati vara-toamna se vaccineaza
toamna. Tot acum se vor preleva probe de laborator (fecale, singe) si se
executa tiberculinarea in vederea depistarii focarelor de tuberculoza,
para-tuberculoza, leucoza bovina, bruceloza, etc.
Un bun
gospodar care isi va hrani vacile cu pricepere si constiinciozitate, va avea
viteii sanatosi (robusti si vioi), fara sa sufere de diferite tulburari
gastro-intestinale in primele 10 zile de viata (diaree neonatala), realizeaza o
productie cu 20% mai mare de lapte pe intreaga perioada de lactatie, iar
majoritatea vacilor vor ramine gestante la al doilea (6 saptamini) sau al
treilea (9 saptamini) ciclu de calduri dupa fatare. Astfel, 12 luni
calendaristice, vacile astfel ingrijite si supravegheate vor fata din nou,
deci, gospodarul va inregistra anul si vitelul.